1.6.12

Vriendinnen-handwerkboekje uit 1849

Vorige week heb ik Jan van Kampenhout ontmoet van het Gemeentearchief Schiedam. Ik heb hem gevraagd of ze nog mooie tiener-postparels in hun archief hebben bewaard. Hieronder zie je de prachtige vondst, een vriendinnenboekje met 5 borduursels, en een gastblog van het Gemeentearchief. Mijn dank hiervoor.Briefjes van tieners, er moeten er ontelbaar veel zijn geschreven. Waarschijnlijk zijn er vanwege weinig historisch belang niet veel bewaard in (Nederlandse) archieven. Er zullen er wel zijn, maar waar te beginnen met zoeken?  Op scholen en vakantiekampen worden veel briefjes uitgewisseld, maar de enige correspondentie die van dat soort instellingen in archieven belandt, is die van de directie. In familiearchieven is vast wel wat te vinden, net zoals de spreekwoordelijke speld in een hooiberg. En veel zal er ook niet bewaard zijn… bedenk wel dat wel tot de jaren 1960 de post twee keer per dag werd bezorgd, dus vaak genoeg voor een flinke correspondentie. Zoveel verschil met de sociale media van nu is er dus ook weer niet. 

Gelukkig wist een collega iets moois in de collectie Handschriften. (Dat is een verzamelnaam voor een enorm diverse verzameling, van dagboeken tot middeleeuwse boodschappenbriefjes.)

In de collectie van het Gemeentearchief Schiedam is een sjiek soort vriendinnenboekje uit 1849 opgenomen. Ene mejuffrouw De Boer heeft een albumpje nagelaten waarin vijf van haar vriendinnen elk een blaadje mooi hebben versierd en beschreven. Die hebben zich vast nooit kunnen voorstellen dat hun handwerk op Postparels nog eens nieuwe generaties zou inspireren!

Geen opmerkingen: