POSTPAREL BEWAARDOOS

In deze postparel bewaardoos vind je een overzicht van postparels uit alle generaties. In chronologische volgorde van 1920 tot nu. Onder het jaartal is met icoontjes aangegeven van welke communicatiemiddelen gebruik werd gemaakt.

Legenda:

Veel mensen hebben hun schatkisten van zolder gehaald en mij hun dierbare briefjes laten zien en mooie anekdotes verteld. Zonder hen zou ik dit mooie onderzoek niet hebben kunnen doen en ik wil ze hiervoor dan ook graag bedanken.

Ik wens je veel plezier met het bekijken van de prachtige postparels en het ophalen van je eigen herinneringen. Heb je zelf nog lieve, gekke, creatieve of ontroerende postparels en vind je dat die thuishoren in deze collectie, stuur dan een mailtje naar daphne.van.mourik@gmail.com 







Meer postparels uit 1920:

 

Vertaling tekst:

Den Haag 20 april 1937

Beste Gerda,

Wil je even naar de Groot op de Asselsestraat gaan en zeggen of Marinus in plaats van Vrijdagmorgen Maandagmorgen de 1/2 flesch melk aan de achterdeur wil zetten. Ik kom nu niet Maandag maar Vrijdag thuis en jij komt nu ook niet meer Maandag maar Dinsdagmorgen naar mij toe. Gaat  het verder goed? Het regent hier de laatste dagen wel. Groeten van mevr. Z. Romeijn.


Een groot verschil tussen vroeger en nu zijn de kosten van communiceren. Daarom werd er vroeger gebruik gemaakt van hele lichte, goedkopere, luchtpost.




Deze brieven schreef meneer Koldenhof naar zijn vriendin toen hij in dienst was. Hier schrijft hij dat hij is afgekeurd en hoe laat hij de volgende dag de trein pakt. Alle enveloppen heeft hij genummerd.




In deze bruidsuiker doos bewaard mevrouw Koldenhof haar brieven en andere dierbare herinneringen zoals haar poëziealbum, op de foto hieronder. 'Het rode envelopje vond ik erg mooi en heb ik altijd in mijn poëziealbum bewaard'.


Mevrouw Koldenhof: 'Deze kaart is van mijn moeder, zij alle kaarten altijd helemaal vol'.

Meer postparels uit 1940:
Ooievaarspost




Van dit jaartal heb ik helaas nog geen postparels kunnen vinden.
Heb of ken jij iemand met postparels uit 1950, stuur me dan een mailtje en help mee om de collectie aan te vullen.









Walfride schreef brieven met een meisje, Keiko, uit Japan: 'Ik weet niet meer hoe we elkaar hebben leren kennen. Ik denk dat het tevoorschijn kwam uit een zakelijke relatie van mijn moeder. Er ging zeker 6 weken overheen voor je antwoord terug kreeg. We hebben 2,5 jaar geschreven maar heb haar nooit in het echt ontmoet'.



Kettingbrieven waren altijd een teleurstelling...



 
















Een schoolkoffertje uit 1971.















Inge: 'Al mijn kaarten plakte ik in dit plakboek. Mijn vader was vaak op reis naar Afrika en Amerika, we konden toen niet bellen. Mijn zus, broertje en ik kregen altijd onze eigen kaart'.





Een paar jaar geleden kreeg Inge een pakketje van brieven van haar zus die ze heeft geschreven toen ze in Duitsland au-pair was. 'Erg leuk om mijn avonturen van toen terug te lezen. Een gek idee dat we toen echt alleen via schrijven, en heel soms bellen, contact hielden'.









Inge: 'Onlangs kreeg ik ook alle kaarten terug die ik ooit naar mijn ouders heb gestuurd. Van toen ik 15 jaar was tot een paar maanden geleden. Eigenlijk is het veel leuker om je eigen kaarten (en avonturen) terug te lezen dan die van een ander. Nu staan ze in een rek in onze kamer'.


Meer postparels uit 1970:
A friend is someone who likes you






























































































In 1980 is begint de plak-je-agenda-vol rage.
Plaatjes, enveloppen met briefjes en vooral veel gedichtjes.  

























Jongens zijn duidelijk korter van stof dan meisjes :-)

Meer postparels uit 1980:
































Uit één van deze selectie bewaardozen kwam dit mooie ontroerende briefje naar boven. Saskia: 'De vodjes zijn altijd het leukste!'



De briefjes worden steeds creatiever en origineler.


Smsjes worden massaal overgeschreven.
Saskia: 'Ik heb 12 sms-schriftjes, ze zijn allemaal in dezelfde stijl en nooit twee dezelfde kleuren achter elkaar, daar is heel bewust over nagedacht!'.

Als Bibi en Saskia niet samen waren dan schreven, smste of belden ze met elkaar. 'Hier zie je een smsje die gaat over de brief die je ziet, haha. Zo leuk dat we allebei alles hebben bewaard'.  


Sinds 1990 is er het 'vriendenboekje'. Bijna alle meisjes hebben er wel één. Welke jongen/man heeft er één gehad en bewaard??

Meer postparels uit 1990:
Natuur & Apple-gadgets










Meisjes en een jongens agenda, zoek de verschillen..






Hele boekwerken vol postparels!




Dit is een tekening van mij die ik per fax naar een vakantie vriendinnetje stuurde. Het leuke aan faxen is dat je het origineel zelf ook kan bewaren!

Meer postparels uit 2000:
Briefstripjes
Oud papier???







Tieners kunnen nu hun agenda bestellen met eigen digitale foto's erin. Er hoeft dus niet meer geknipt en geplakt te worden.

 
Heel af en toe wordt er nog een kaartje geschreven..






 
Sms, Ping, Hyves, MSN en Twitter zijn op dit moment de meest gebruikte communicatie middelen. Ik heb nog geen tieners gesproken die hun berichten uitprinten of opschrijven. Ze zien het bewaren van deze korte berichten niet in. Zullen zij iets missen over 20 jaar? 

Meer over corresponderen in 2010:

1 opmerking:

Anoniem zei

super! Ik vind je project zooo gaaf geworden!! Chapeau!!

Liefs Bibi